Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Wednesday, August 1

My Bday Present

It's a surprise from my Yayang. :). He secretly booked roundtrip flight to KK. We're heading to Karambunai, situated at Teluk Sepanggar. 40 minutes drive away from the city centre. 

Waiting our flight at Senai. 

Arrive late at nite

Finally here!

Yum yum!

Morning walk

 Heading to the beach

Classical way to wash away sand beach on yr feet

Angry totem and angry me

It's not only yr brain but yr energy will be drained after a single match!

Some say it's heaven.
.
View from our room

We stay there for one night only. On the 2nd day we were heading to KK. We stay at D'Borneo Hotel, just a few steps from Filipino Market, the 'must visit place' at KK for it's pearl and handicraft.

Walking through the rain at the heart of KK

Variety of fish at next toFilipino Market

Dine like the king!

Heading to Gaya Street Sunday Market

Heaven of pearl

Authentic Sabahan gasing

at KK Waterfront

Wandering at KK Airport

 Our flight

Dinner on board 

Zzzzzzz....

 Very short trip but we love it. It's like our 2nd honeymoon. Looking forward to be there again. I love Sabah! (but i love my Yayang the most!)

Pleasant listening : Cinta Itu Nyawa by Sarah&Shuib
Pleasant watching : White Lies on TV2

Monday, January 2

Cerita musolla orang perempuan


Hari ini selepas selesai urusan pendaftaran sekolah aku gi bandar. Bukak akaun tabung haji lepas tu pegi BP Mall. Sebelum pegi BP Mall, suami aku yang soleh tu pun ajak aku semayang Asar dulu sebab dah pukul 4.30. Sket lagi nk masuk waktu. Aku pon ok jelah. Masuk masjid, amik semayang pastu pakai telekung. Niat nk semayang tahiyatul masjid tapi masa aku letak beg aku dh terduduk. So aku duduk tunggu azan. X ramai orang lagi mase tu. Yelah, belum masuk waktu. Bile azan ramai yang masuk. Pastu masing2 terus semayang. xtgu pon imam. Xpelah. Itu derang punye pasal. Ish ape aku melalut neh.

Aku selalu semayang kat luar memandangkan memang selalu berada di luar rumah. X kira masjid, surau, bilik semayang, aku perhatikan banyak amalan kaum wanita yang sungguh annoying sebelum, semasa dan selepas semayang.

1)Bersembang dari mula bukak kasut sampai pakai kasut balik. Diam cume waktu semayang. Udah2 le tu cakap hal dunia. Ko ingat dunia ni ko yang punye??

2)Pilih-pilih telekung, pastu pisah-pisahkan kain dgn telekungnya kononnye nk cari telekung yang best. Pastu biarkan bergulung bersepah. Oi makcik, lenkali bawak telekung sendiri ah klw nak best sgt. Mcmlah telekung die kat rumah tu bersih sangat

3)Letak beg, tudung sebesar2 ruang (sebab takut renyuk)sampai orang lain nak semayang pon xde ruang.

4)Semayang kat saf belakang. Contoh kat RnR memang xpernah lagi aku jumpe perempuan berjemaah. Jadi apalah salahnya, yang masuk dulu tu semayanglah kat saf depan. neh semua semayang kat saf belakang. Dah gitu bukannye reti letak beg ke kat depan tempat sujud tu. Menyusahkan orang nak lalu lalang. Ape, ko ingat kalau ko semayang saf depan tu ade orang nak tepuk bahu ko jadi makmum ke??

5)Bile semayang berjemaah, xreti nak luruskan dan rapatkan saf. Bile kite rapat2 nnti die sound "ish jgnlah rapat sgt...panaslaa...." Lagi satu version plak semayang kat masjid yang ada pengunjung tetap kat situ. Siap marah2 lagi pasal tak sambung saf dngan die padahal kite neh rapatkan saf ke kanan, die xmau bergerak dari fave spot die pastu suruh lah kite rapat saf ke kiri. Aiyark!

6)Dah siap semayang, sibuk berbedak bertudung atas sejadah padahal ramai dah tunggu turn nk semayang. Mcmlah xleh buat kat tempat lain.

Kelakar plak kalau di ingat balik...org perempuan neh perangai macam2. Hahahaha...aku ketawakan spesies aku sendiri.....hahahaha



Pleasant listening :Bulan Ditutup Awan by Yuna
Pleasant watching :Master Chef Malaysia on Astro Rian

Wednesday, December 14

Rindu kawanku







Pleasant listening : Memo by Yuna
Pleasant watching : Merlin Season 4 on my TV

Monday, December 5

Cuti sekolah

Dah nak abis cuti sekolah baru nak citer. Kalau dihitung2 tinggal 5 hari sahaja cuti yang tersisa untuk kuhabiskan, bukan dengan gembira tetapi dengan penuh stress memandangkan banyak perkara yang perlu selesai sebelum isnin hadapan. Streaming tingkatan 3, senarai berhutang, dan pelan stratergik kimia ting 4 dan sains ting 3. Oh ye, tahun depan aku berpeluang mengajar subjek kecintaan aku iaitu kimia setelah 3 tahun menanti dengan penuh sabar. Alhamdulillah.

Ok citer pasal cuti sekolahlah. Macam biasa aku jaga SPM kt SMK Datin Onn Jaafar plak tahun neh. 8 hari jek. Tu ponn celam celup. Tapi kali ini perasaan sedih bercampur takut aku rasakan sepanjang tugas pengawas SPM tahun neh. Sedih melihatkan kebanyakkan calon terus tido lepas tulis nama. Xjawap apa langsung. Takut sebab generasi ini yang bakal menjadi pemimpin dalam masa 10 tahun akan datang, xbleh nak bayang apa jadi pada malaysia neh (oh...aku menulis bagaikan seorang pendidik sejati...hehe...but I will one day insya-allah). Ok, forget about that.

So, actually I'm not having a real vacation anyway. This month expenses is more than usual as I insanely bought a few item online without calculating them first. Lagipun aku kene kumpul duit sket sbb nak beli umah thn depan. Akibatnya aku cume mempunyai bajet yang ciput utk jalan2. Tapi lepas kawen neh kan, ape sgtlah jalan2nye. Setakat gi kenduri kawen jelah. Hahaha. Xmcm jaman anak dara dulu, pegi berjimba jek kejenya. But I'm not missing that moment. I am happily married now. hehehe.Destinasi kenduri kawen yg aku pegi bukan keliling kampung je okey. Aku penah pegi Tampin, Penang, Tanah Merah, Cheras, Dungun semata2 utk gi kenduri kawen tau. Kali neh ke Beranang n Rembau plak. Hahaha.

Pemergian kali ini bukan semata2 memnuhi undangan jemputan kawen, tapi sebenarnya aku kene hantar borang permohonan pinjaman perumahan kt putrajaya. Kitorang pegi hari jummat. Tapi wedding kt Beranang tu hari sabtu. So kitorang gi berhoneymoon kt Mines Wellness Hotel dulu.




Awesome beach pool from the lobby (it's raining cats and dogs)


Hotel neh best. Berbaloi gak duk sini dengan RM200. Dekat dgn Mines Shopping Fair, Mines Wonderland, Mines Cruise. Hotel die bersih dan cantik persekitannya. I have a very nice morning walk with my hubby. Bilik air besaq (bleh basuh moto dalam tu hahahaha), separated shower and bathtub, king size bed and balcony facing the lake.



Night view from the balcony



Reused fused bulb. Chantek sgt!

The best hotel I ever been. Will come again for sure. A great instant breakaway!


Pleasant listening :Menyemai Cinta Bersamamu by Nora
Pleasant watching :Unstoppable on my TV

Tuesday, May 17

Pasar Malam /Lambak

So long??

I'm the type that into going pasar malam. Tapi kalau ade bleh jek pegi. Aku rasa malas/leceh nak pegi bukan ape, aku neh jenis xsuke tempat yang orang berpusu-pusu bertumpu. Rase susah nak bernafas. Pastu bile balik dari pasar, mcm2 bau lekat kat baju terutama bau orang bakar kepak ayam madu biarpon sebelum pegi ko baru mandi bunga.

Tapi ade beberapa pasar malam yang aku x pernah miss utk pegi. Pertama, pasar malam kat shah alam. Mase tu aku kecik2 lagi, aku x igt kenapa tiap2 minggu parents aku pegi sana. Tapi seingat aku, berdiri jek kat pintu masuk, bleh terbau semerbak bau kuah yong tau fu tersedap yang pernah aku jumpe sebelum aku sampai ke UPSI dulu. Aku igt dudlu ade sekali aku tertinggal kat pasar tu sebab leka tengok pakcik jual mainan sampai lah tetibe aku perasan xde sesape kat kiri kanan aku yang dikenali. Nasib baik ade nyonya cina jumpe aku, die tlg carikan parents aku sbb nyonya tu ingat kan aku anak cine memandang cutting rambut barbie doll aku dengan mata sepet. Hahaha...nostalgia betul. Sbb tu makcik pakcik aku panggil aku amoi/nyonya sampai skang. Chittt!

Kedua, pasar malam kat bandar baru uda (BBU). Mase tu aku praktikal kat Lembaga Nanas Malaysia. Aku menyewa dekat2 petronas. Pasar malam die xde la besar mane. Aku pegi ponn semata2 nak beli Rojak Asma. Sedap wooo rojak die. Kuah die mmg terbaekk punye. Sbb tu aku x suke makan rojak sebab aku rasa semua x sesedap Rojak Asma. Lagi satu kat situ ade jual air buah yang authentic. Pure punye buah blend...xmain pakai perasa. Sedap sangat. Pegi tiap2 minggu, tujek yg dibeli. Hahaha.

Ketiga, pasar malam kat Tg. Malim. Mase neh aku kt UPSI. Pasar die hari sabtu, petang samapi malam. Kat siniler aku jumpe ultimate yong tau foo yang selame neh aku carik yang bleh menandingi yong tau foo akt shah alam tu. Pergh...memang xpernah miss beli. Itulah bende yang paling aku suke sepanjang aku kt UPSI. One and the only reason for me to love Tg. Malim. Selain drpd tu, aku suke gak beli roti john. Xdelah sedap gile, cume aku macam ter amazed tengok brader tu buat+bungkus roti tu, Cekap giler. Wahh..aku rase rindu kat pasar TM. Hehehe.

Skang neh aku duk YP. Pasar die hari selasa petang. Xdeler best sangat tapi hari ini aku rase excited sgt nak pegi sebab.............

HARI INI CUTI UMUM, AKU BLEH PEGI PASAR DENGAN HUSBAND AKU......

Aku ngajar pagi, die petang. Malam jek bleh jumpe tapi malam dah penat. Bukan senang daapt can pegi pasar ngan die neh...


Pleasant listening :Terrified by Katherine McPhee
Pleasant watching :Pasta on Maaduu.com